Köyde birer birer yürüyemez hale geldiler: Gerçek çok geç ortaya çıktı

Bir süredir birer birer yakınları felç olan; hayatını kaybeden ve kalıcı şekilde sakatlanan köy halkı, önceleri bu trajedinin eski kömür madenlerinden sızan kurşun nedeniyle yaşandığını düşünüyorlardı. Bazı köylüler ise olayları doğaüstü güçlere bağlamış, köyün lanetlendiğine inanmıştı. Ancak vakaların artmasıyla birlikte bilim insanları bölgeye yöneldi ve gerçek nedeni bulmak için kapsamlı bir araştırma başlattı.

FELÇLE BAŞLAYIP NEFESSİZ BIRAKIYOR

Köyde birçok kişiye motor nöron hastalığı (MND) olarak bilinen amiyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi konuldu. Sinir sistemini felce uğratarak hastaların hareket etme ve nefes alma yetilerini kaybetmesine yol açan bu hastalık, kısa sürede ciddi bir sağlık krizine dönüştü.

Montchavin'in tek doktoru Valerie Foucault, hastalığın kaynağını bulmak için mücadele etti. Çevresel faktörlerin MND vakalarının yüzde 90'ında etkili olduğunu belirten Dr. Foucault, yardım için sağlık otoritelerine başvurdu. Başlangıçta talepleri reddedilse de Grenoble Alpes Üniversite Hastanesi'nden nörolog Dr. Emmeline Lagrange'ın desteğiyle süreç hız kazandı.

ARAŞTIRMALARIN ARDINDAN ŞAŞIRTICI BULGU

Fransız hükümetinin desteğiyle başlatılan ve on yıl süren geniş çaplı araştırmanın başında Amerikalı nörolog Dr. Peter Spencer da yer aldı. Daha önce Pasifik adası Guam'da siyanürlü tohumlar nedeniyle ortaya çıkan MND vakalarını inceleyen Dr. Spencer, çevresel etkenler üzerinde yoğunlaştı.

Araştırmalar sonucunda köylülerin günlük yaşamlarında sıkça tükettikleri kuzugöbeği mantarları şüphelerin merkezine yerleşti. Bu mantarların sinir hücrelerine zarar verebilecek toksinler içerdiği anlaşıldı.

Daily Mail'deki habere göre mantarlar doğrudan hastalığın nedeni olarak gösterilmese de köylülerin büyük bir kısmı bu ihtimali kabul etmeye başladı.

KESİN SONUÇ İÇİN TEMKİNLİ UYARI

Dr. Spencer, eski kömür madenlerinin etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkışında kritik rol oynadığı konusunda hemfikir olsa da kesin nedenin belirlenebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Bu habere emoji ile tepki ver

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."